Jednostavnost, elegantni satovi koji nude funkcionalnost – tako bih opisao satove koji su se nekada proizvodili, prvi satovi koje su nosili naši djedovi i očevi. Jedni od njih su bili i satovi Darwil.

Imam jedan Darwil sat od mog djeda. Ne znam gdje ga je kupio niti tu neku priču. Sentimentalni odnos prema tom satu sam više ja izgradio nego što je moj djed imao. On nije takav odnos prema satu imao, ali se sjećam da je u priči bio Trst, ta neka putovanja. On je sat nosio uvijek, taj je sat uvijek radio, bio funkcionalan. 

Moj djed je bio diplomirani agronom. Znam da je mnogo putovao i mislim da je sat kupio na nekom od tih putovanja. Ovaj Darwil koji imam je bio pokvaren, pokvarila mu se opruga, pa sam morao naći takav sat i kupio sam drugi Darwil da bih imao taj dio. 

Inače, ono što se meni sviđa u svijetu satova, satovi Darwil ustvari ne zadovoljava. U samoj izradi, samoj veličini sata, kućište sata je prilično porozno i ta pozlata jest nešto što nije naročito očuvano, a i u komunikaciji sa urarima, saznao sam da su svi Darwilovi satovi mnogo nježni i da se, ako se ne vodi računa o njima, vanjski sloj jako haba. Meni pažnju privlače satovi koji su malo masovniji.

Postoji nekoliko foruma koje ja pratim, koji su u svijetu satova i svi satovi su tamo spominju. Tu možete vidjeti da se piše o Darwilu, ali ovako da sam čuo da se o njemu priča, i nisam.

Mislim da je bio popularan jer je predstavljao dobar odnos kvaliteta i cijene. Također potpis Švicarske je nešto što je kod ljudi budilo interes i zbog čega su se odlučivali za njega. Svi satovi i modeli iz te neke njihove epohe su isti ili slični, sa jako malim razlikama u odnosu na to gdje se nalazi kazaljka za sekunde ili koje su debljine, ali neke informacije o modelima i nazivima modela nemam.