Neki dan sam čitala članak na netu kako zubne navlake o kojima već neko vrijeme razmišljam nikako nisu trajno rješenje što se tiče zuba, nego da se moraju obnavljati svakih nekoliko godina jer imaju određeni rok trajanja, kao i sve ostalo u životu.

Naravno, ima smisla. Kako sam uopće mogla pomisliti da bi danas nešto bilo napravljeno kao trajno rješenje, da jednom napraviš i ne moraš više nikada raditi- pa takvo nešto ne postoji. Zašto bi onda zubne navlake bile nešto drugačije i posebno?

Jedino mi nije jasno kako to onda funkcionira u zbilji? Jer te zubne navlake, pogotovo ove porculanske koje jedine i jesu ono pravo i daju ti onaj divni savršen osmjeh – pa to je jako skupo! I onda mi nije jasno, kako ih možeš mijenjat svako toliko ako si prosječan čovjek i jedva si skupio novac da ih staviš prvi put? Osim ako nisi pun love pa ideš mijenjati zubne navlake kao to mi prosječni ljudi odemo očistiti kamenac na zubima.

Stvarno ne znam kako to izgleda ako ti se zubne navlake unište, a nemaš za nove? Što onda na kraju imaš još lošije zube nego prije nego što si stavio navlake? 

Znam da te zubari znaju upozoriti da ne smiješ piti crno vino, kavu i slično – jer zubne navlake mogu povući tamnu boju od toga. Da li to znači da na kraju moraš za lijep osmijeh ostaviti sve što ti je fino za pojest i popiti?

Nekako mi se to sve skupa čini kao jako velika žrtva za savršen osmjeh. Na kraju imaš savršene zube, ali realno nemaš možda tako puno razloga za iskren osmjeh da bi ih i pokazao ljudima. 

Mislim da mi ipak ne trebaju zubne navlake oko kojih ću stalno strepiti što bi se moglo s njima dogoditi i da li ću ja to moći platiti. Bolje imati svoje prirodne zube i biti sretan, popit kavu i otići na čašu crnog vina kod prijateljice.