Drvo je prvo

Blog o drvu i izradi drvenog namještaja

Mjere za zaštitu drveta protiv gljivica i insekata

Propisane su mjere obrade drveta kemijskim sredstvima. Ta se sredstva najprije ispituju i dolaze na tržište tek nakon službenog odobrenja. Područje primjene i djelovanje tih sredstava označeni su slovima, što omogućuje potrošaču da ustanovi da li je određeno sredstvo ispitano i za koju je svrhu prikladno.

drvo3Prema potrebama možemo izabrati sredstva koja djeluju protiv gljivica, tj. štite drvo od truljenja, te sredstva za preventivno djelovanje protiv insekata i za suzbijanje insekata. (Naročito je važna dubinska zaštita protiv insekata.)

Zaštitna sredstva za drvo nanose se premazivanjem ili štrcanjem, a katkada se predmeti koje treba zaštititi u ran ju ju u ta sredstva na kratko ili duže vrijeme.

Neka od njih naročito su prikladna za drvo izloženo vremenskim utjecajima (vlaga).

Protiv insekata zaštićuju se sve vrste nosivog drveta, kao i sve vrste drveta od preko 40 mm debljine na otvorenom prostoru. Ovamo, na primjer, ubrajamo drvo u vrtu. U natkrivenim građevinama potrebno je zaštititi sve drvene dijelove krova i potkrovlja. Nastavak

Kombinacija ormara i radnog stola

Vaš stari kuhinjski stol još je uvijek dobar i čvrst, ali… možda ga namjeravate odbaciti…
Radije ga zadržite! Pokazat ćemo vam kako ga je lako prepraviti u praktičan ormar za alat koji će vam moći poslužiti i kao radni stol.

Potreban vam je stari kuhinjski stol, nekoliko kvadratnih metara obostrano obložene iverice debele 19mm, drvene letve, klavirska šarka i vijci. To je naš recept za ormar u koji možete pregledno složiti sav svoj alat. Nastavak

© 2014 Drvo je prvo